Без резултат приключиха преговорите за Газа в Катар

Технически екипи остават в Доха

24.03.2024 | 16:10 Редактор: Беатрис Младжова
Без резултат приключиха преговорите за Газа в Катар

Шефът на американското разузнаване Бил Бърнс и неговият израелски колега Дейвид Барнеа напуснаха Катар след преговори за примирие в Газа и за споразумение по освобождаване на заложниците, каза за АФП източник, информиран за преговорите. "Те напуснаха Доха, за да информират съответните кръгове у дома за последния кръг от преговорите", каза източникът, пожелал анонимност.

"Разговорите се съсредоточиха върху детайли и съотношение за размяна на заложници и пленници", добави той, като обясни, че "технически екипи остават в Доха". Американски, катарски и египетски посредници участваха в продължилите със седмици задкулисни преговори в опити да постигнат второ примирие във войната между Израел и "Хамас" и освобождаване на пленници в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

Войната започна, когато "Хамас" предприе безпрецедентна атака от Газа, която остави около 1160 убити в Израел, предимно цивилни. Израелската армия предприе ответна офанзива срещу "Хамас", при която загинаха 32 226 души, повечето от които жени и деца, според здравното министерство на Газа, предаде БГНЕС.

Палестински бойци заловиха около 250 израелски и чуждестранни заложници по време на нападението срещу Израел на 7 октомври, но десетки бяха освободени по време на едноседмичното примирие през ноември. Израел смята, че около 130 остават в Газа, включително 33, смятани за мъртви - осем войници и 25 цивилни.

Снимка: БГНЕС