Трима души загинаха, след като лодка с мигранти се преобърна в Испания

Осигурен е самолет, който да търси оцелели

22.03.2024 | 19:40 Редактор: Толя Стоянова
Трима души загинаха, след като лодка с мигранти се преобърна в Испания

Най-малко трима души са загинали, а поне седем са в неизвестност, след като лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Южна Испания, съобщи испанската агенция за спасителни операции по море, цитирана от Ройтерс. 

Агенцията поясни, че друг плавателен съд е подал сигнал в 8:00 ч. местно време, след като е забелязал полупотънала черна лодка на 26 морски мили (48 км) южно от нос Сакратиф, близо до град Мотрил (провинция Гранада в област Андалусия). Спасителите са открили в бедстващата лодка три трупа и двама живи мигранти. Двамата оцелели били в тежко състояние, изпаднали в хипотермия, и са били евакуирани с хеликоптер до болница.

Оцелелите са разказали на спасителния екип, че при потеглянето им от Алжир преди шест дни на борда на лодката е имало 12 души. Разказът и е накарал спасителния екип да започне операция по издирването на седемте души, за които се смята, че са в неизвестност. Кога и къде точно са изчезнали тези мигранти засега не е ясно, предаде БТА.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс”  е осигурила самолет за издирвателната операция, която беше възпрепятствана от силния вятър и вълнение.

Снимка: БГНЕС