Израелският бизнес търси палестинци за работници на фона на войната

В селското стопанство са наети сезонни такива

22.03.2024 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова
Израелският бизнес търси палестинци за работници на фона на войната

Израелските мениджъри "като цяло подкрепят" връщането на палестински служители, чиито разрешителни за работа бяха анулирани след безпрецедентната атака на "Хамас", каза лидер на израелската бизнес общност пред AФП.

Президентът на Израелската федерация на двунационалните търговски камари Дан Катаривас призова за дискусия по този въпрос, който има сериозни последици за икономиката на Израел, където цели сектори като строителството разчитаха на палестинска работна ръка. Около 120 000 палестинци, повечето от окупирания Западен бряг, имаха разрешителни преди войната в Газа да влязат в Израел, за да работят, но те бяха отменени.

Разрешителните са одобрени от COGAT, орган на израелското Министерство на отбраната, управляващ гражданските въпроси в окупираните палестински територии.

Сега, повече от пет месеца след началото на войната, само на 8 000-10 000 палестинци е разрешено да се върнат на работа в Израел. Тази ситуация предизвика безпрецедентна икономическа и социална криза в палестинските територии, се казва в доклад на Международната организация на труда, който прогнозира безработицата да се увеличи още повече през следващите месеци.

Двата най-засегнати сектора са строителството и в по-малка степен селското стопанство, където са наети сезонни работници. По-голямата част от палестински работници - около 80 000 от 120 000 - идващи да работят в Израел, са били наети на строителни обекти.

"Днес говорим за забавяне от почти 50% на активността в този сектор. Но има и голяма липса в това, което наричаме "основни" бизнеси като храни, фармацевтични продукти, поддръжка на санитарна инфраструктура например", каза Катаривас, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че когато бизнес общността е оказала натиск върху правителството да се опита да улесни връщането на палестински работници в тези компании, малък брой са получили необходимите одобрения. Един от ключовите проблеми е несигурността относно това колко дълго ще продължи изключването на палестинските работници.

Снимка: БГНЕС