Милиарди от руските активи потичат към Украйна, страната ще произведе 1 млн. дрона

Кулеба: Вярвам, че американската помощ ще дойде

21.03.2024 | 13:27 Редактор: Толя Стоянова

Съветът на ЕС се събра на заседание в Брюксел с фокус върху военното подпомагане на Украйна. Лидерите на страните от общността ще обсъдят новия план за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка, които са замразени в Европейския съюз заради санкциите след войната. На заседанието България ще бъде представена от премиера в оставка Николай Денков. 

Общо 210 млрд. евро активи на Руската централна банка са замразени на територията на ЕС. ЕК оценява произтичащите от тях приходи на между 2,5 и 3 млрд. евро само за 2024 г. Според изчисленията на украински медии с парите могат да се произведат повече от 3 млн. дрона. Това ще помогне на Украйна да се стабилизира, тъй като заради забавената американска помощ военизирането ѝ не върви в необходимите темпове.

"Първо, вярвам, че американската помощ ще дойде. Второ, виждаме, че нашите европейски партньори продължават усилията си да ни помагат за военното производство и по този начин ние успяваме да запълним дупката от забавянето на американска помощ. Трето, ние увеличаваме нашето собствено производство на оръжия. Това не решава проблема напълно, но ни помага да удържаме на натиска. Планираме само през тази година да произведем 1 млн. украински дрона", каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел предлага 90% от лихвите върху замразените руски активи да бъдат използвани за въоръжаване на Киев.

"Тази седмица е много важна за Украйна и нашата подкрепа за страната. Още в началото на седмица добавихме 5 млрд. евро във фонда за подпомагане на Украйна. Така общата военна подкрепа на Съюза достига 33 млрд. евро, от тях 20 млрд. ще отидат в Украйна до края на годината. Всички тези ресурси се мобилизират, защото победата на Украйна срещу агресора е изключително важна за нашата сигурност. Ние трябва да ускорим нашия отговор като разширим подкрепата. Трябва бързо да отклоним печалбите от замразените руски активи за Украйна", коментира Борел.

Американското финансиране засега остава блокирано в Конгреса и отбраната на Украйна се свива заради недостиг на боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети. Така продължаващото развитие на войната в Украйна донесе и новото име – "Война на дронове".

Вижте повече в в репортажа.

Снимка: БГНЕС