България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия срещу Украйна: Войната на дронове и изтощение ще продължи дълго

Доц. Даниел Бенатов и журналистът Кристина Цветкова с последна информация за военните действия

21.03.2024 | 11:20 Редактор: Тодор Петров

Русия нанесе мощен ракетен удар по Киев.

"Бушуваха пожари в жилищни сгради, пострадаха църква, детска градина, изгоряха няколко коли. За щастие, хората са само ранени, няма загинали. Над Киев бяха унищожени поне 30 ракети, също и балистични такива като "Кинжал". Унищожени са в небето и не знаем каква е била целта на атаката", съобщи кореспондентът на "България сутрин" доц. Даниел Бенатов.

Той добави, че руснаците изстрелват ракети предимно от Каспийско море и хората в Киев имат време за евакуация в убежищата. Масово използват метрото, а най-дълбоките станции са на поне 100 метра. Повечето хора са в укрития по време на сигналите за тревога.

Според доц. Бенатов руснаците целят психологическа атака и знаят, че Киев е защитен доста добре. "Пострадаха предимно жилищните сгради, няма информация за повредени предприятия или промишленост", подчерта той.

Международният редактор в Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова коментира, че развитието на военните действия се определя като война на дронове.

"Стана особено характерно взаимното обстрелване с дронове. Украйна заяви, че влага средства в производството на 1 млн. дрона. Европейският съвет, който днес се събира на заседание в Брюксел, взе решение да се размразят печалбите от блокираните руски активи и да се насочат към въоръжаването на Украйна. Говорим за милиарди. Русия атакува с бомбардировачи, с ракети "Кинжал" и достига Киев", обясни журналистът.

"Дроновете могат да навлизат навътре в територията на Русия, това се видя по време на изборите. Целенасочени удари върху летища, петролни рафинерии - инфраструктура, която е важна за Русия. Очаква се, че войната на изтощение ще продължи още дълго. Дроновете се използват много добре за разузнавателни цели. Путин съобщи, че започва строежът на алтернатива железопътна линия към Крим. Той е готов на преговори, но не е готов да отстъпи вече завоювани територии", каза още Цветкова.

По думите ѝ последните новини от САЩ са, че все пак следващия месец ще бъде гласуван огромният пакет от 60 млрд. долара помощ за Украйна.

Снимка: БГНЕС