Унгария спира използването за Украйна на замразените руски активи

Страните членки на ЕС разбират, че с конфискуваните пари трябва да се купи оръжие за Украйна

21.03.2024 | 13:06 Редактор: Беатрис Младжова
Унгария спира използването за Украйна на замразените руски активи

По време на срещата на върха на лидерите на ЕС е малко вероятно предложението на Европейската комисия за конфискуване на доходи от замразени активи на Руската федерация в полза на Украйна да бъде прието, тъй като Унгария се противопоставя на подобно решение, разкри високопоставен европейски дипломат пред Deutsche Welle.

Повечето страни членки на ЕС разбират, че конфискуваните пари трябва да се използват за закупуване на оръжие и боеприпаси за въоръжените сили на Украйна.

"Сега Украйна най-вече се нуждае от пари за оръжие, а за съжаление не за възстановяване. И ние се стремим да направим всичко, за да избегнем по-нататъшно унищожение в Украйна", отбеляза дипломатът.

Известно е, че Европейската комисия е предложила 90% от приходите от замразени руски активи да се използват за закупуване на оръжия за Украйна, но  Унгария настоява "тези пари да се използват за каквото и да е, но не и за оръжия за украинците".

Той заяви, че следващият казус по време на срещата ще бъде дискусията за разширяването на Европейския съюз, тъй като през декември миналата година лидерите на съюза приеха откриването на преговори за присъединяването на Украйна и Молдова.

За да започнат те обаче, страните членки на ЕС трябва да одобрят преговорната рамка, представена от Европейската комисия и да проведат междуправителствена конференция, която е специалният орган, който ще води тези преговори. Подобни решения трябва да бъдат подкрепени единодушно от всички 27 членки на ЕС. Но, според събеседника на изданието, има голяма вероятност тези решения да не бъдат взети по време на тази среща на върха, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС