Доналд Тръмп няма да защитава бедните в НАТО, закани се на нелегалните мигранти

"Ще ги депортирам", заяви той

20.03.2024 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Доналд Тръмп потвърди две от най-скандалните си тези в интервю за британския политик и журналист Найджъл Фараж. Той стои зад думите си, че няма да подкрепя държави от НАТО, които не плащат достатъчно за отбрана. Тръмп се закани и на нелегалните мигранти от Мексико.

Съединените щати ще защитят съюзниците си в НАТО от евентуално руско нападение, само ако страните членки отделят повече средства за отбрана, каза Тръмп.

"Не, няма да плащаме. Ако вие не си плащате сметките, ние няма да ви защитаваме. Толкова е просто", посочи той. 

Тръмп направи тази заявка и преди месец, когато думите му на предизборен митинг предизвикаха международен скандал. Интервюто пред Фараж за британската медия "ДжиБи нюз" постигна рекордна гледаемост от 315 000 зрители в един момент. В него Тръмп засегна още една противоречива теза - за депортирането на мигрантите от Мексико.

"Те унищожават държавата ни. 15 милиона човека да влязат в Америка, включително от затвори, от убежища - терористи - тотално непроверени хора. Ще ги депортирам", закани се той.

На фона на крайната позиция на Тръмп по темата с нелегалната миграция, която е водеща в предизборната битка с Байдън, щатът Тексас спечели дело, което позволява на местната полиция да арестува и депортира мигранти, които влизат нелегално от Мексико.

По този начин върховните съдии отхвърлиха иск на администрацията на Джо Байдън, според който въпросите с миграцията могат и трябва да се решават само на федерално ниво и оставиха охраната на щата на местните власти.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС