Курти призова Великобритания да изпрати още войски в Косово

Обединеното кралство трябва да увеличи военното си присъствие в Западните Балкани, смята премиерът

20.03.2024 | 09:14 Редактор: Толя Стоянова
Курти призова Великобритания да изпрати още войски в Косово

Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да предотврати война на Западните Балкани. Това заяви косовският премиер Албин Курти за The Telegraph, като добави, че присъствието на НАТО в Косово е само "символично" и не би било достатъчно, за да се предотврати нахлуване на Сърбия.

Изявленията на Курти дойдоха, след като президентът на Сърбия Александър Вучич намекна, че ще се опита да възстанови Косово. Той заяви, че "Сърбия ще изчака най-добрия възможен момент и ще се възползва от възможността".

Министър-председателят каза, че Великобритания трябва да увеличи военното си присъствие в Западните Балкани.

"Великобритания е част от НАТО и действа, и работи по този начин. Смятам, че в Косово трябва да има повече войски на НАТО", каза Курти.

Главата на косовското правителство заяви, че "НАТО може и трябва да се ангажира повече в Косово, както във военно, така и в политическо отношение". 

В Косово има около 4500 войници на НАТО, предаде БГНЕС. Курти заяви, че няколко пъти е поискал от Брюксел да има повече войски в Косово. Той добави, че е отправил искане още преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Премиерът е отправил искане и през септември миналата година след терористичната атака в Банска, при която беше убит полицейският сержант Африм Буняку.

Снимка: БГНЕС