Вучич: Убитите сърби в Банска не са терористи, Курти предизвиква гнева ни

"Знам, че каквото и решение да взема, ще бъда виновен", заяви сръбският президент

28.09.2023 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова
Вучич: Убитите сърби в Банска не са терористи, Курти предизвиква гнева ни

За мен убитите сърби в село Банска никога няма да бъдат терористи. Милан Радойчич не е ранен и ще се отзове на призива на държавните власти и се намира на територията на централна Сърбия. Моля международната общност да не оказва натиск върху Белград, те знаят кой е виновен за тези събития. Ние сме готови за общи избори от 17 декември. Това каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за РТС.

"От 17 декември сме готови за изборите", допълни той. А относно исканията на опозицията за провеждане на изборите той подчерта, че е приел изцяло идеята им.

Парламентарните, белградските и провинциалните ще бъдат заедно, както и в някои други общини, отбеляза сръбският президент: "Знам, че каквото и решение да взема, ще бъда виновен."

Говорейки за задържаните сърби в Косово, Вучич каза, че задържането им ще продължи "толкова дълго, колкото Курти иска".

"Сърбия е виновна - за какво точно?", попита Вучич. Той добави, че Курти предизвиква гнева на сръбския народ.

На 25 септември след терористичното нападение на сръбски престъпници срещу косовската полиция в ранните часове на неделната сутрин, бяха убити един полицай и четирима нападатели, припомня БГНЕС.

По-късно косовският министър-председател Албин Курти публикува снимки на оръжия, включително ракетни установки, камиони, 115 униформи и брониран автомобил, които терористите очевидно са възнамерявали да използват. Полицията задържа още две лица за незаконно притежание на оръжия.

Снимка: БГНЕС