Песков: Русия е готова да преговаря по въпроса за ядреното разоръжаване

Вашингтон също е готов да води преговори с Москва и Пекин за контрол над въоръженията

18.03.2024 | 20:46 Редактор: Беатрис Младжова
Песков: Русия е готова да преговаря по въпроса за ядреното разоръжаване

Русия е готова за преговори по целия спектър от теми на сигурността, включително по въпросите на ядреното разоръжаване и неразпространението на ядрени оръжия. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар за "Известия“.

"Президентът Путин по-рано говори за възможността в настоящите условия за преговори с обсъждане на целия набор от теми за сигурност", заяви той, отговаряйки на въпрос относно възможността за обсъждане на въпросите за разоръжаване и неразпространение на ядрено оръжие.

По-рано постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обяви, че Вашингтон е готов да води преговори с Москва и Пекин за контрол над въоръженията. По думите ѝ единственото условие е държавите да изразят съгласие и седнат на масата за преговори.

"САЩ искат да проведат двустранни дискусии за контрол на въоръженията с Русия и Китай точно сега, без предварителни условия. Те трябва само да кажат "да“ и да седнат на масата за преговори", увери Томас-Грийнфийлд в рамките на среща на ООН на тема "Ядрено разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия", цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС