Северна Корея е доставила на Русия 7000 контейнера с боеприпаси

Американски и южнокорейски служители обвиниха КНДР

18.03.2024 | 15:19 Редактор: Деси Николова
Северна Корея е доставила на Русия 7000 контейнера с боеприпаси

Северна Корея е доставила на Русия около 7000 контейнера с боеприпаси и друго военно оборудване за войната в Украйна от миналата година насам, предаде АФП.

Това заяви на пресконференция южнокорейският министър на отбраната Шин Уон Сик, часове след като Северна Корея изстреля няколко балистични ракети с малък обсег към източните си води тази сутрин. Преди няколко дни Южна Корея и САЩ приключиха военните си учения в региона.

Уон Сик обясни, че първоначално за доставките са използвани кораби, а сега и железопътната инфраструктура. Северна Корея е получила в замяна 9000 контейнера, които са съдържали храна, гориво и военна помощ за укрепване на нейната армия, посочи Шин.

Санкциите на Съвета за сигурност на ООН стриктно ограничават вноса на петрол и петролни продукти в Северна Корея.

От началото на 2022 г. Пхенян използва отклоняването на общественото внимание към руската инвазия, за да засили оръжейните изпитания и се опитва чрез Москва, пред която се представи като близък сътрудник, да излезе от дипломатическата изолация и да се присъедини към обединения фронт срещу Съединените щати, информира БГНЕС.

Американски и южнокорейски служители обвиниха Северна Корея, че е снабдила Русия с артилерийски снаряди, ракети и друго оборудване за агресивната война срещу Украйна през последните месеци и че доставките са се ускорили след септемврийската среща на върха между Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин.

Снимка: Pexels