Дъщерята на Ким Чен Ун ще го наследи като лидер на Северна Корея?

"Севернокорейският народ ще понесе основната тежест на последствията", каза говорител на Сеул

18.03.2024 | 09:57 Редактор: Искра Ангелова
Дъщерята на Ким Чен Ун ще го наследи като лидер на Северна Корея?

Министерството на обединението на Сеул се присъедини към нарастващите спекулации около плановете за наследяване на Ким Чен Ун, като заяви, че не е "изключено" дъщеря му да бъде следващата в редицата на лидерите на Северна Корея, предаде АФП.

На 16 март държавните медии в Пхенян нарекоха дъщерята на Ким "велик човек на ръководството" - "hyangdo" на корейски - термин, който обикновено е запазен изключително за висшите лидери и техните наследници.

Според анализатори това е първият случай, в който дъщерята на Ким - неназована от Пхенян, но идентифицирана като Джу Ае от южнокорейското разузнаване - е описана като такава от Северна Корея. Това удвои спекулациите, че тийнейджърката, която често се появява до баща си на ключови публични събития, може да е избрана за следващ лидер на ядрения Север за трето наследяване.

"Обикновено терминът "хиандо" се използва само за най-високопоставения служител. Не изключваме възможността за наследяване на Джу Ае. Сеул следи ситуацията и остава отворен за възможностите", заяви на брифинг говорителят на Министерството на обединението на Сеул - Коо Бьонг-сам.

Той предупреди, че ако Джу Ае заеме мястото на баща си като четвърти лидер на затворената държава, "севернокорейският народ ще понесе основната тежест на последствията", пише БГНЕС.

Джу Ае е представена за първи път на света от държавните медии през 2022 г., когато придружава баща си при изстрелването на междуконтинентална балистична ракета. Оттогава официалните издания на Северна Корея я наричат по различни начини, включително "утринната звезда на Корея" и "любимото дете". Виждана е на много от официалните ангажименти на баща си, включително на военни учения, посещение на оръжеен завод и спирка в нова ферма за пилета.

Снимка: БГНЕС