Борис Надеждин: Руският народ да покаже истинското си отношение и да не гласува за Путин

Седем души са арестувани за протести в избирателните секции

17.03.2024 | 18:24 Редактор: Толя Стоянова

Протести и опашки от гласоподаватели имаше и в Русия, и в дипломатическите мисии зад граница. Към 16:02 часа московско време избирателната активност в страната надвиши 70%. Така тя надмина нивото си от последната президентска кампания през 2018 г. по данни на Централната избирателна комисия. Руските посолства са отворени за всички гласоподаватели. Пред много от тях в Европа се състоя протестната кампания "По пладне срещу Путин", организирана от противници на управлението в Кремъл.

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, Юлия, се включи в протеста в Берлин. Tя призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време - на обяд в неделя - и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и за Владимир Путин.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също се включи в днешните протести в Москва.

"Вярвам, че днес руският народ има шанс да покаже истинското си отношение към случващото се, като не гласува за Путин, а за другите кандидати", каза Надеждин.

Седем души са арестувани за протести в избирателните секции, включително и за хвърляне на коктейл "Молотов" в урна с бюлетини. Секциите са под въоръжената охрана, но акции срещу очакваната победа на Владимир Путин не липсват.

Трима са съперниците му в надпреварата, но те са определяни като символични.

"Очакваме единственият и най-добър - Владимир Владимирович Путин, да продължи своето управление. Стабилността ще дойде само с човека, който управлява в момента. Защото той ще направи тези промени", споделят рускини. 

Изборите преминават на фона засилени атаки с дронове. В граничната Белгородска област училища и обществени учреждения трябваше да бъдат затворени заради обстрелите. 16-годишно момиче е загинало. Украйна удари с дронове петролна рафинерия в Краснодарския край. Летищата "Домодедово" и "Внуково" също бяха поразени.

От своя страна Путин обеща остър отговор на нападенията и обвини Киев, че се опитва да "попречи" на нормалните избори в страната. 71-годишният президент е на власт в Русия от 2000 г. и е готов да управлява още 6 години.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС