Юлия Навалная се включи в протеста срещу Путин в Берлин

Руският опозиционер Борис Надеждин също участва в демонстрации, но в Москва

17.03.2024 | 16:15 Редактор: Толя Стоянова
Юлия Навалная се включи в протеста срещу Путин в Берлин

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални - Юлия Навалная, се включи по обяд в Берлин в протестната кампания "По пладне срещу Путин", предаде Ройтерс. Преди изборите Навалная призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време - на обяд в неделя - и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и за Владимир Путин. Тя дойде пред руското посолство в Берлин, за да гласува, отбелязва Франс прес.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също е участвал в днешните протести - в столицата Москва, предаде ДПА. Надеждин е бил посрещнат с аплодисменти от студенти в избирателната секция в комплекса на Московския физико-технически институт (МФТИ).

"Мисля, че все още имате шанс да гласувате за мен", заяви той пред събралите се и допълни, че планира да публикува свои собствени екзитполове след затварянето на секциите.

Според него те ще са много по различни от очакванията на властите, предаде БТА. Политикът, който преподава в МФТИ, благодари за подкрепата и обеща да продължи борбата. Неговата цел е партията му "Гражданска инициатива" да спечели следващите парламентарни избори в Русия.

Надеждин, който е категорично против войната на Русия срещу Украйна, привлече внимание през януари, когато хиляди руснаци се наредиха на опашки за подписка за издигането на кандидатурата му. 60-годишният Надеждин каза, че е успял да събере два пъти повече от необходимите 100 000 подписа, но контролираната от Кремъл ЦИК на Русия все пак го дисквалифицира с обяснение, че много от тях са били сбъркани. Руските съдилища по-късно отхвърлиха обжалването на Надеждин срещу изключването му от изборите.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Нейният любовник Хр. Грозев беше ли там? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
воайор
преди 1 месец
С бельо ли беше на протеста или без???? Сигнализирай за неуместен коментар