Кремъл: Надеждин? Путин няма конкуренция на президентските избори

"Всеки гражданин има правото да се кандидатира, ако изпълни условията", заяви Дмитрий Песков

24.01.2024 | 14:07 Редактор: Вяра Димова
Кремъл: Надеждин? Путин няма конкуренция на президентските избори

Кремъл заяви, че не смята Борис Надеждин - бивш руски депутат от опозицията, който се кандидатира за президент и се противопоставя на войната срещу Украйна - за сериозен съперник на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

60-годишният Надеждин по настоящем се опитва да събере 100 000 подписа до края на месеца, за да бъде регистриран като кандидат на президентските избори от 15 до 17 март. През последните дни някои руснаци, които се противопоставят на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, се наредиха на опашка въпреки студеното време, за да се подпишат в негова подкрепа.

В отговор на запитване дали Надеждин е съперник, който представлява политическа заплаха за Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Съвсем не, не го смятаме за съперник. Всеки гражданин има правото да се кандидатира за президент, ако изпълни редица условия".

Очаква се Путин, който е на власт като президент или премиер от края на 1999 г. и контролира всички лостове на държавната власт, през март да спечели още един шестгодишен мандат, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на Надеждин казват, че той е събрал необходимите 100 000 подписа, като е получил значителна подкрепа в Москва и Санкт Петербург. Той обаче има нужда от още подписи от други части на Русия, тъй като те трябва да са събрани в най-малко 40 региона на най-голямата по площ страна в света, информира БТА.

Кремъл твърди, че повечето руснаци подкрепят това, което определя като стремеж на Русия да гарантира собствената си сигурност посредством "специалната военна операция" в Украйна.

Снимка: БГНЕС