Петима искат президентския пост на Путин, Кремъл вече има готов план

 Единият от тях в момента се намира в затвора

05.12.2023 | 17:49 Редактор: Тодор Петров
Петима искат президентския пост на Путин, Кремъл вече има готов план

Следващите президентски избори в Русия трябва да се проведат на 17 март 2024 година. Окончателното решение за това трябва да бъде взето още този месец от Съвета на федерацията. Очаква се това да стане между 8 и 18 декември.

Междувременно желанието си да се кандидатират обявиха бившият "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Игор Стрелков (Гиркин), журналистката от Ржев и майка на три деца Екатерина Дунцова, както и Борис Надеждин от Градския съвет на Долгопрудни в Московска област и бивш депутат от Държавната дума. 

Освен това своите президентски амбиции обявиха още Сергей Липатов, куриер по професия, както и ръководителят на Националната пенсионна асоциация и бивш заместник-председател на столичния клон на партия "Яблоко" Анатолий Рабинович.

Президентската кампания на практика е предрешена, но властите може да допуснат до нея и редица опозиционни кандидати - за повишаване на избирателната активност и легитимността на тези избори. Дори не е изключено някои от допуснатите до надпреварата кандидати да са опозиционно настроени или да имат пацифистки възгледи - стига ситуацията да се контролира изцяло от Кремъл, пише DW.

Най-непредсказуем сред тях засега изглежда Игор Стрелков (Гиркин), смятат наблюдателите. Полковникът от ФСБ от запаса и бивш "министър на отбраната" на донецките сепаратисти се намира от юли 2023 в следствения арест по обвинение в призоваване към екстремистка дейност (според 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание, което може да получи по това обвинение, е пет години лишаване от свобода. Всички материали по делото обаче са засекретени.

Стрелков е обявен за международно издирване по искане на Окръжния съд в Хага, след като беше осъден на доживотен затвор за катастрофата на малайзийския пътнически самолет Боинг през юли 2014 година. Украйна пък го обвинява във военни престъпления.

Политическият анализатор Абас Галямов също смята, че властите могат да допуснат контролиран антивоенен кандидат - заедно с други представители на системната опозиция. Това ще позволи на режима да победи триумфално и да получи "допълнителна доза легитимност". 


Снимка: БГНЕС
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 5 месеца
Пълни диваци. Див, степен народ, без акъл, без морал. Тия ги е пропуснала цялата човешка еволюция и ренесанс и хуманизъм и човешки ценности... За тях всичко е плюскане и крадене... Сигнализирай за неуместен коментар