Съпруги на руски военни скочиха срещу Путин: "Върнете мъжете ни у дома"

Жените смятат, че се укрива информация от фронта, заплашиха с протести

29.11.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова
Съпруги на руски военни скочиха срещу Путин:

Съпругите на руски военнослужещи, които воюват в Украйна, отправиха сериозни критики към президента Владимир Путин и го обвиниха, че укрива информация за ситуацията на фронта, за да може догодина да бъде преизбран, предаде ДПА. Разгневените жени призоваха Путин да върне мъжете им у дома.

"Ще прекратим протеста, след като съпрузите ни се приберат вкъщи", се казва в отворено писмо, разпространено в Telegram от движението на недоволните жени "Път към дома".

Руските властите отказаха да дадат разрешение за няколко демонстрации, сред чиито организатори беше и "Път към дома", като отчасти това се дължеше на ситуацията около разпространението на коронавируса, отбелязва ДПА. Не е ясно колко жени членуват във въпросната организация.

"Помним обещанието на президента, че резервистите няма да бъдат мобилизирани и че специалните военни операции ще бъдат изпълнявани от хора, които доброволно са постъпили на кадрова военна служба", се казва в изявлението на протестиращите жени. Те посочват, че вместо това вече 15 месеца съпрузите им са на фронта, а много от тях са загинали

"Мобилизацията се доказа като ужасна грешка", се допълва в изявлението, цитирано от БТА. Жените предупреждават, че никой не е застрахован, че няма да бъде мобилизиран догодина. 

Снимка: БГНЕС