Кулеба: Украйна няма да отстъпи в борбата си срещу Русия, целта остава

Най-добрият начин да избегнеш изпращането на собствените си войници на война е да помогнеш на друга държава да се бие, каза той

29.11.2023 | 16:48 Редактор: Ивета Велева
Кулеба: Украйна няма да отстъпи в борбата си срещу Русия, целта остава

Украйна няма да отстъпи в борбата си срещу Русия. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, въпреки съмненията относно подкрепата на САЩ.

"Трябва да продължим, трябва да се борим. Украйна няма да се оттегли", заяви Кулеба пред поддръжниците на Киев в НАТО в Брюксел.

"Нашата стратегическа цел, която е териториална цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г., остава непроменена. Въпросът тук не е само сигурността на Украйна, а сигурността и безопасността на цялото евроатлантическо пространство", каза той.

Противопоставянето на твърдолинейните републиканци в Конгреса на САЩ блокира нов пакет от помощи в размер на 60 млрд. долара и постави под въпрос бъдещето на американската помощ.

"Надявам се, че Конгресът на САЩ също ще намери решение, което ще бъде в интерес на американския народ, а именно да подкрепи както Израел, така и Украйна", каза Кулеба.

"Защото знаете, че най-добрият начин да избегнеш изпращането на собствените си войници на война е да помогнеш на друга държава да се бие в собствената си война", посочи той.

Украйна настоява да се присъедини към НАТО, за да се гарантира, че ще бъде обхваната от защитния чадър на ръководения от САЩ Алианс.

НАТО обеща, че Киев ще се присъедини един ден, но отказа да отправи официална покана на срещата на върха това лято поради опасенията на ключовите сили САЩ и Германия, че членството на Украйна може да ги въвлече във война с Москва. Украйна и НАТО се договориха за списък с реформи - както военни, така и политически - които да помогнат на Украйна да се доближи до евентуално присъединяване към алианса, съобщи БГНЕС.

Кулеба заяви, че благодарение на голямата подкрепа от страна на Запада по време на войната Украйна вече се е превърнала "де факто в армия на НАТО по отношение на нашия технически капацитет, управленски подходи и принципи".

"Защитата на Европа без Украйна е безсмислена задача", каза той.

Снимка: БГНЕС