"Няма кой да се бие, врагът става по-активен" - отслабва ли силата на Украйна?

Войници споделят, че вече са изтощени

28.11.2023 | 22:40 Редактор: Вяра Димова

"Вече сме на края на силите си, всички сме толкова уморени", казва Олена Риш. Часове наред тя се сражава със своето подразделение край Авдеевка. Войниците използват камерите си, за да заснемат как отвръщат на руския огън, как хвърлят гранати и се крият от приближаващите танкове. По-късно 30-минутният им видеоклип става вирален в Украйна, разказва германската обществена медия АРД.

След петчасови боеве войниците от подразделението на Риш и на известния филмов режисьор Олег Сенцов, който сега служи в армията, се оттеглят изтощени.

"Вече няма кой да се бие, а врагът става все по-активен", казва Олена Риш. 

Украинските сили се намират в много сложна ситуация. Русия има повече дронове, повече артилерийски снаряди и повече войници, които атакуват от множество различни точки на фронта. Въпреки изтощението Олена Риш ще продължи да се опитва да отвоюва окупираните от Русия територии.

"Това е нашата земя, това са нашите хора, длъжни сме да ги върнем у дома", казва тя, цитирана от АРД.

Но Русия е силна и умна - и действа стратегически, добавя военнослужещата. "Русия не мисли за утре и вдругиден, а за следващите няколко години", подчертава тя. Под това изречение навярно биха се подписали и повечето западни военни експерти, обобщава АРД.

Русия от месеци се подготвя за дълга война, като се снабдява с оръжия и боеприпаси от Северна Корея и Иран. До момента обаче са предприети твърде малко действия, за да се отговори на тази стратегия. Европейският съюз обеща 1 милион снаряда, но явно може да достави едва 300 000. За сметка на това в последните четири месеца Северна Корея е доставила 1 милион снаряда на Русия, гласят данните на южнокорейските служби, цитирани от АРД.

"Изглежда, че Европа не е осъзнала сериозността на ситуацията", казва в тази връзка полковник Маркус Райзнер от австрийските въоръжени сили, цитиран от DW.

Вече повече от година военни експерти призовават Запада да увеличи производствения си капацитет. В противен случай ще изминат години, преди западните държави да могат да произведат достатъчно боеприпаси и оборудване.

Снимка: БГНЕС


2
12 rate up comment rate down comment 3
ОБЕКТИВЕН
преди 4 месеца
СЛАВА НА РУСИЯ ЗА СМЪРТ ЗА ФАШАГИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН! Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 1
Тарас Булба
преди 4 месеца
Е какво синко, помогнаха ли поляците?! Сигнализирай за неуместен коментар