Путин притеснен от развоя на войната: Увеличава военнослужещите в армията

Указът е свързан с "нарастване на заплахите"

01.12.2023 | 22:15 Редактор: Елеонора Танева
Путин притеснен от развоя на войната: Увеличава военнослужещите в армията

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се увеличи с 15% числеността на военнослужещите в руските въоръжени сили, предадоха световните агенции. Разпореждането се съдържа в подписан от Путин президентски указ, публикуван на сайта на Кремъл. В него увеличението е обяснено с "нарастване на заплахите", свързани с конфликта в Украйна.

Армията ще наброява  2,2 милиона души, от които 1,32 милиона военни, според президентския указ.

Предходният указ датираше от август 2022 г. и установяваше броя на членовете на въоръжените сили на 2 милиона души, от които 1,15 милиона военнослужещи.

Без да се брои цивилният персонал, това представлява увеличение с 169 372 военнослужещи, което е почти 15 процента увеличение на бойната сила, уточнява БТА.

"Увеличаването на числеността на въоръжение сили се дължи на нарастване на заплахите, насочени срещу нашата страна и е свързано с провеждането на специалната военна операция в Украйна и с продължаването на разширяването на НАТО. Подсилване на комбинираните въоръжени сили на Алианса близо до Русия и разполагането на допълнителни средства за противовъздушна отбрана и ударни оръжейни системи е в ход", се казва в изявление на руското министерство на отбраната относно президентския указ.

Министерството обаче казва, че това увеличаване на числеността ще става на етапи, на базата на доброволна ангажираност и никаква военна мобилизация не се предвижда.

Снимка: БГНЕС