Зеленски: Войната с Русия е в нов етап, доволен съм

Повече от 170 000 сгради в Украйна са били повредени или разрушени от началото на руската инвазия

01.12.2023 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Войната с Русия е в нов етап, доволен съм

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия. През изминалата нощ руските сили са нанесли над 70 удара срещу Украйна.  Въпреки неуспехите - Зеленски допълни, че Украйна няма да се предаде.

"Имаме нова фаза на войната и това е факт", каза президентът на страната в интервю за Асошиейтед прес. Запитан дали е доволен от резултатите от контраофанзивата, той не отговори еднозначно. Но заяви: "Украйна не отстъпва. Сражаваме се с втората по сила армия в света, доволен съм".

Но изрази опасения, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев".

Междувременно високопоставен служител от ЕС, цитиран от Ройтерс, предупреди, че ще бъде "много трудно" да бъде постигнато съгласие на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз на 14-15 декември относно предложението да бъдат отпуснати 50 милиарда евро бюджетна помощ на Украйна до 2027 г.

По-рано украинските въоръжени сили съобщиха, че са унищожили 18 от 25 дрона "Шахед", изпратени от Русия през нощта. Прихваната е и едната от две крилати ракети "Х-59". Според Киев атаките са били предприети от Югозападна Русия и анексирания Кримски полуостров и са били насочени главно срещу Източна и Южна Украйна.

"Броят на жертвите на ракетна атака от изминалата нощ в Новогродовка в Донецка област достига четири, след като под развалините на жилищна сграда бяха открити още две тела", съобщи ръководителят на военната администрация Игор Мороз в Telegram, цитиран от БНР.

Повече от 170 000 сгради в Украйна са били повредени или разрушени от началото на руската инвазия в страната, заяви Олена Шуляк, председател на парламентарната комисия, надзираваща регионалното развитие и градското планиране в Киев. Сред повредените сгради повече от 20 000 са жилищни.

Железопътна линия в Сибир, използвана от Русия за военни доставки, е била взривена при операция на Службата за сигурност на Украйна, съобщи Ройтерс, като цитира украински източник. Руски източници признаха, че в посочения район се е запалил влак и разследват инцидента, но не споменаха за експлозиви.

Снимка: БГНЕС