Йерусалимският патриарх Теофилос III: Патриарх Неофит допринесе за единството на църквата

Йерусалимската патриаршия ще бъде представена от митрополита на Бостра Тимотей

15.03.2024 | 13:59 Редактор: Искра Ангелова
Йерусалимският патриарх Теофилос III: Патриарх Неофит допринесе за единството на църквата

Йерусалимският патриарх Теофилос III изказа своите най-искрени съболезнования по повод на кончината на Българския патриарх Неофит. Това се казва в писмо до Българската православна църква.

"След като бяхме уведомени за изпращането на блажения Софийски митрополит и патриарх на цяла България г-н Неофит, изразяваме съболезнования на Светия Синод и на целия състав на Българската църква", се казва в писмото на духовният глава на Църквата на Божи гроб изпратено до Светия Синод на БПЦ.

Патриарх Теофилос III подчертава заслугите на патриарх Неофит към православния свят. "Нашият блажен брат в Христа служи на Патриаршията на България с ревност и всеотдайност и допринесе за единството на нашата Една, Свята, Католическа и Апостолска Православна Църква", се посочва в писмото.

Йерусалимският патриарх се моли за упокоение на душата на патриарх Неофит, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване.

"Сега, след като отброи този тленен живот, той се движи към вечния и непреходен ден на Възкресението Господне. "Защото ако сме се съединили с Него чрез смърт, подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение, подобно на Неговото“ (Рим. 6:5)", се казва в още в съболезнователния адрес, предава БГНЕС.

На опелото, което ще се състои на 16 март в храм-паметника "Свети Александър Невски", Йерусалимската патриаршия ще бъде представена от митрополита на Бостра Тимотей.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR