САЩ: Нападението над Леонид Волков показва заплахата за руското общество

Сътрудникът на покойния Навални беше приет за кратко в болница

14.03.2024 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Нападението над Леонид Волков показва заплахата за руското общество

Белият дом заяви, че е силно обезпокоен от "ужасното, брутално" нападение с чук в Литва срещу Леонид Волков, съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, предаде АФП. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби коментира, че не може да потвърди твърденията на Литва, че са замесени руските специални служби, но добави, че нападението напомня за "много реалните заплахи" за опонентите на Кремъл.

"Ние сме много, много загрижени за това нападение срещу Леонид Волков", каза Кърби.

Той обясни, че има "просто ужасни, ужасни, брутални съобщения, които излизат за нападението над него от лице, упражняващо просто невероятно насилие, и ние със сигурност му желаем най-доброто за бързо възстановяване".

Говорителят допълни, че на този етап официалните представители на Съединените щати "не разполагат с много повече подробности за това кой го е направил и какви са мотивите за това". Но според Кърби "нападението "трябва да послужи на всички нас като напомняне за съвсем реалните заплахи, пред които членовете на гражданското общество в Русия са изправени ежедневно".

"Това със сигурност подчертава опасността и рисковете, пред които са изправени само заради това, че се изказват в опозиция", коментира още Кърби, цитиран от БГНЕС.

Вълков беше приет за кратко в болница, след като късно беше ударен многократно с чук пред дома си в литовската столица Вилнюс.

Нападението е извършено почти месец след смъртта на Навални в арктически затвор, за която Волков обвини Путин, и дни преди изборите, които изглежда ще удължат престоя на шефа на Кремъл на власт.

От Кремъл заявиха, че не могат да коментират събитията в Литва, но добавиха, че от Путин "не трябва да се страхуваме, а да го уважаваме и да се вслушваме в него". 

Снимка: БГНЕС