Литва след нападението срещу сътрудник на Навални: Путин, никой не се страхува от теб

Леонид Волков има травми по главата

13.03.2024 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Леонид Волков, близък сътрудник на починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални, беше нападнат с чук пред дома си в литовската столица Вилнюс. Волков е пострадал сериозно и е откаран в болница.

Преди ударите с чук - стъклото на автомобила на Волков е било счупено и той е бил напръскан със сълзотворен газ в очите, съобщи бившият говорител на Навални - Кира Ярмош.

От публикувани снимки става ясно, че Волков е с рана на крака, има и травми по главата. Литовската полиция води разследване.

"Няма съмнение, че такива неща са планирани. Напоследък зачестиха инцидентите - оскверняване на литовското знаме, посегателства над паметници. Всичко това води до набор от въпроси, защото е ясно, че има планиране, а всъщност не трябва да се изненадваме. Но мога да кажа само едно нещо на Путин - никой тук не се страхува от теб", заяви президентът на Литва - Гитанас Науседа.

Волков поясни, че въпреки покушението, "никога няма да се откаже" от работата си. Той беше председател на предизборния щаб на Навални през 2018 г. и директор на неговия Фонд за борба с корупцията до 2023.

Срещу него са повдигнати редица обвинения в Русия. Затова, както и други членове на фондацията, Волков живее в Литва в изгнание. От Европейската комисия заявиха, че осъждат жестокото нападение и нямат илюзии по отношение на методите на Кремъл.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС