Папа Франциск: Нямам намерение да се оттеглям, радвам се на добро здраве

Ако даде Бог, има много планове, които ми предстоят, заяви главата на римокатолическата църква

14.03.2024 | 11:52 Редактор: Елеонора Танева
Папа Франциск: Нямам намерение да се оттеглям, радвам се на добро здраве

Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си. Светият отец казва това в нова книга, откъси от която бяха публикувани от италианския вестник "Кориере дела сера", предаде Ройтерс. 

"Това е далечна хипотеза, защото нямам достатъчно сериозни причини, които да ме накарат да се замисля дали да се откажа“, споделя папата в книгата "Животът ми - моята лична история на фона на Историята" (Life - la mia storia nella Storia), автобиографична творба, базирана на интервю с папата, която се очаква да излезе в Италия на 19 март. 

87-годишният Франциск все по-често боледува в последните години. Той използва инвалидна количка или бастун за придвижване и има белодробни проблеми, които ограничават публичните му изяви.

"Слава Богу, радвам се на добро здраве, и ако даде Бог, има много планове, които ми предстоят", заяви той, повтаряйки, че ще се замисли за оттегляне единствено при сериозна физическа спънка, уточнява БТА.

Предшественикът на Франциск Бенедикт Шестнадесети стана първият папа, оттеглил се от поста за последните 600 години, посочвайки тежестта на възрастта. Той се оттегли през 2013 г. на 85-годишна възраст и живя още 10 години след това.  

Снимка: БГНЕС