Папата е готов да посети Киев, но при едно условие - да мине и през Москва

Франциск е получил поканата за Украйна от всички представители на украинската политика

11.03.2024 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова
Папата е готов да посети Киев, но при едно условие - да мине и през Москва

Папа Франциск е готов да посети Украйна, ако това пътуване бъде съчетано с посещение в Москва. Това каза украинският посланик към Светия престол Андрий Юраш в интервю за радио "Свобода".

Юраш отбеляза, че украинската страна постоянно напомня на Франциск за поканата да посети Украйна.

"И точно онзи ден на официални и неофициални срещи говорихме за това. Папата получи покана да дойде в Украйна от всички представители на украинската политика, като се започне от президента Володимир Зеленски, който се срещна с папата тук, в Рим, през 2020 г. и му предаде поканата. И той повтори тази покана през май миналата година. Тогава също имаше покани: от премиера и всички други официални лица. Папата знае това много добре", разказа посланикът.

В същото време Юраш говори за визията на папата относно осъществяването на визитата.

"Папата има свое виждане, той иска и официално казва, че неговото евентуално, потенциално посещение в Киев, което той не отказва, което иска да реализира, той определено свързва с посещение в Москва. Очевидно ние разбираме нереалистичността на тази конкретна позиция. Москва не иска и да чуе. Тя не изпраща същите послания за сътрудничество с Ватикана. И дори официална покана", подчерта Юраш, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС