България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Криворазбран ли бе папа Франциск за "бялото знаме" и има ли мир на хоризонта?

Флагът на Швеция пред централата на НАТО означава, че Русия е възприемана като сериозна заплаха, коментира Григори Недялков

12.03.2024 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева

Интервю на папа Франциск предизвика бурни реакции след призива му Украйна да "развее бялото знаме" във войната с Русия.

"Реакциите предизвикаха уточнение от Ватикана. Самият факт, че се прави това, говори, че не трябва еднозначно да се приема позицията на Ватикана за случващото се - папата е искал да акцентира върху това, че трябва да се стигне до мир. Трудно е еднозначно да се сочи папата като лидер, който заема позиция в полза на руската теза в тази война. "Бяло знаме" използва като метафора за постигане на мир, който в крайна сметка единодушно желаем", коментира журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Водеща, по думите му, е дискусията върху това каква да бъде цената на този мир. А на него по един начин гледат от Москва, по друг от Киев и съюзниците му. 

"Самият Столтенберг очерта три варианта за изход: Путин да спре да атакува съседната си държава и тогава да се говори за мир, втори вариант - Украйна да спре да се защита, а това означава окупация, което не означава мир, трети вариант - Украйна да остане суверенна държава. Това, което става на масата на преговори, е тясно свързано с това колко силен си на фронта", заяви Недялков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че Украйна е готова на преговори, но те зависят от цената на мира. 

"Всеки ден сме свидетели на някакви удари, почти всяка нощ се обявява въздушна тревога над части от Украйна, понякога над цялата територия, всички са в очакване да се намери изход от тази ситуация. 

"Не е случаен и фактът, че френският президент говори за евентуален сценарий за изпращане на войски. Има тълкувание, че може да е тестване на общественото мнение, отдръпване на САЩ от подпомагането на Украйна", каза журналистът.

Недялков коментира и издигането на националния флаг на Швеция пред щабквартирата на НАТО в Брюксел.

"Традиционно тя поддържа неутралитет, Финландия също. Фактът говори красноречиво, че тази Русия е възприемана като сериозна заплаха. Швеция е е от най-големите производители на модерно оръжие в света, оборудвана е с модерно оръжие, там се правят изтребителите "Грипен", уточни Григори Недялков.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.