Атака по въздух и земя към Русия, нахлуха бойци на паравоенни организации

Пламна петролно съоръжение, собственост на "Лукойл"

12.03.2024 | 18:47 Редактор: Елеонора Танева

Русия беше атакувана освен с дронове, и по земя. На територията на федерацията са нахлули бойци на паравоенни организации, наречени "Свобода на Русия" и "Сибирският батальон". Руското министерство на отбраната потвърди за сражения в няколко населени места.

Съобщава се за боеве в райони на Белгород и Курск до границата с Украйна. Става дума за формирования, които са съставени предимно от руснаци, противници на режима на Владимир Путин. Легионът от доброволци "Свобода за Русия" дори обяви, че е превзел градчето Тьеткино. 

Украйна отрече да има участие в сухопътно нападение на територията на Руската федерация.

"Структурите на организациите "Свобода на Русия", "Руския доброволчески корпус" и "Сибирският батальон", които са на територията на Руската федерация, действат автономно със свои програмни задачи. Те са независими организации, съставени от руски граждани", посочи Андрий Юсов от Военното разузнаване на Украйна.

Руската Федерална служба за сигурност заяви, че сили на армията, заедно с граничната охрана, са ликвидирали 100 души и са разрушили няколко бронирани машини, докато са отблъсквали опити за нахлуване в Белгородска и Курска област.

Междувременно Украйна засили атаките си и изстреля към Русия най-малко 25 дрона и няколко ракети. Безпилотен апарат се вряза в сградата на градската администрация на Белгород, при което бяха ранени две жени.

По-рано пламнаха две петролни съоръжения – едното е горивно-енергийният комплекс до град Нижни Новгород, на 430 километра източно от Москва. Пожарът е избухнал в комплекс, който е собственост на "Лукойл". Поразен от дрон беше и петролен склад при град Орел, на около 160 километра от границата с Украйна.

"Нашите военни правят всичко необходимо, системата за противовъздушна отбрана работи. Разбира се, терористичната дейност продължава, опитите за удари по цивилни цели и така нататък от страна на киевския режим", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Също днес един от военнотранспортните самолети "Ил-76" на Русия се разби малко след излитане с 15 души на борда. Причината е пожар, обхванал един от двигателите. Руски онлайн издания съобщиха, че няма оцелели, а Министерството на отбраната определи инцидента като катастрофа, която е станала в Ивановска област.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гшо
преди 1 месец