ООН: Руската офанзива разруши над 1400 сгради на научни институции в Украйна

Повече от 4000 учени са напуснали страната

12.03.2024 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова
ООН: Руската офанзива разруши над 1400 сгради на научни институции в Украйна

Повече от 1400 сгради на научни институции в Украйна са били повредени при нахлуването на Русия и възстановяването на обществената научна инфраструктура ще струва 1,26 млрд. долара, съобщи агенция на ООН. Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО и Младежката академия на науките на Украйна оповестиха констатациите в момент, когато руската инвазия в прозападната страна навлезе в третата си година.

В проучването се посочва, че общо 1443 сгради, принадлежащи на 177 научни институции, са били повредени или разрушени от руската инвазия.

"Възстановяването на тези сгради ще струва повече от 1,21 млрд. долара - включително 980,5 млн. долара само за университетите, тъй като те са претърпели най-големи загуби", се казва в изявление на ЮНЕСКО.

Научната инфраструктура в северния регион Харков е най-тежко засегната, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Повече от 750 единици научно и техническо оборудване също са били повредени, като повечето от тях не подлежат на ремонт, се казва в проучването, като се добавя, че разходите за възстановяване на оборудването се оценяват на 45,9 млн. долара.

ЮНЕСКО заяви, че ситуацията около Института по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали, близо до Запорожие в Югоизточна Украйна, е "особено тревожна": "Откраднато или унищожено е основно оборудване за наблюдение на състоянието на ядрената индустрия, включително уникална радиологична лаборатория, която контролира нивата на радиация. Загубата на това оборудване за мониторинг представлява сериозна заплаха за сигурността на целия регион".

В Запорожие се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, завзета от Русия в първите дни на инвазията.

Преди руският президент Владимир Путин да нареди на войските да преминат границата през февруари 2022 г., Украйна беше известна с работата си в области като компютърните науки, ядрената физика и астрономията. "Повече от 4000 учени са напуснали страната", казва Амал Касри, ръководител на секцията за фундаментална наука, научни иновации и инженерство в ЮНЕСКО, наричайки изтичането на мозъци "голям проблем".

Снимка: БГНЕС