Седем души са в неизвестност във Франция след наводнения

Сред тях са и две деца

10.03.2024 | 16:16 Редактор: Вяра Димова
Седем души са в неизвестност във Франция след наводнения

Френските спасители издирват 7 души, сред които две деца, изчезнали след силните бури в южната част на страната, като се смята, че повечето от тях са били отнесени в автомобили на наводнени мостове, предаде АФП.

Четиричленно семейство, включително две деца на 4 и 13 години, е попаднало в наводненията, докато се е опитвало да премине по мост над река Гардон в село Дионс, северно от град Ним, съобщиха от префектурата. Бащата и двете деца все още се водят за изчезнали, но 40-годишната майка, която също е била в колата, е намерена от спасителите и откарана в болница, допълва тя.

В Дион хеликоптер прелетя над селото и над водите на река Гардон, а голям брой пожарникари се включиха в издирването, подпомагани от дронове и кучета. Мостът все още беше потопен.

Спасителите издирваха и две жени, за които се смята, че са на 47 и 50 години, които се обадили на моста в град Гударгус на север, преди да изгубят връзка.

Друг шофьор, с белгийско гражданство, също е изчезнал и се предполага, че е бил отнесен от мост в село Ганиер, също в департамент Гар. Пътят е бил затворен, а полицай е казал на шофьора да не кара по моста, съобщиха служители. Пътник в автомобила му, също белгиец, успял да излезе и да се скрие в едно дърво, преди да бъде спасен след повече от два часа сред клоните. В съседния департамент Ардеш управителят на водноелектрическа централа, който отишъл да провери съоръжението, също е в неизвестност в село Сен Мартен дьо Валамас. Издирването продължава.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи, че спасителите са извършили общо 35 операции по време на бурята и проливните дъждове, обхванали департаментите Ардеш и Гар. Той добави, че всички отнесени превозни средства са били намерени, но все още няма "нито следа" от изчезналите, пише БГНЕС.

Префектурата в департамент Гар изрази съжаление, че въпреки многобройните предупреждения за настъпващата буря, "все още виждаме поведение, което е опасно преди всичко за самите хора, но и за хората, чието задължение е да им се притекат на помощ". 

Снимка: архив, БГНЕС