Масови протести в Атина след приемането оспорвания закон за частните университети

Най-малко 9 души са били ранени и настанени в болници

09.03.2024 | 13:30 Редактор: Вяра Димова

Гръцкият парламент прие оспорвания законопроект, който слага край на държавния монопол върху висшето образование. Мярката беше одобрена, въпреки протестите в центъра на Атина, които прераснаха в сблъсъци с полицията.

Законопроектът беше приет със 159 гласа срещу 129 "против". Според десноцентристкото правителство реформата ще помогне да се привличат обратно в страната висококвалифицирани работници. Студенти и преподаватели се опасяват от девалвация на образованието, обезценяване на дипломите и привилегироване на по-заможните семейства.

В протестите се включиха около 18 000 души. Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ заради прояви на агресия. Кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева предаде, че най-малко девет души са били ранени и настанени в болници, а още толкова са били задържани. Някои от протестиращите са хвърляли коктейли "Молотов".

Студентското недоволство продължава със седмици, включително имаше окупация на учебни заведения. Проучванията на общественото мнение обаче показват, че повечето гърци подкрепят създаването на частни университети.

"Това е мярка, която ще даде по-голяма свобода и по-голям достъп до знания за всички гръцки студенти. Историческа стъпка. Решение, което ще постави Гърция на картата на висшето образование в Европа", смята гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Законопроектът ще позволи на чужди университети да откриват клонове в Гърция със статут на неправителствени организации. Дипломите, издавани от държавни и частни висши училища, ще бъдат приравнени. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Кириак Стефчо прокарва соро#оидните образователни и ЛГТБ поправки. При нас ще дойде същата напаст, ако го позволим. Сигнализирай за неуместен коментар