Приеха закона за частните университети в Гърция, въпреки протестите

Подкрепиха го 159 депутати

09.03.2024 | 09:50 Редактор: Вяра Димова
Приеха закона за частните университети в Гърция, въпреки протестите

Въпреки протестите на студентите, законът за частните университети в Гърция бе приет със 159 гласа. Той беше гласуван късно вчера в парламента. За принципа на проектозакона за създаване на филиали на недържавни университети гласуваха 158 депутати от "Нова демокрация", а 129 от опозицията гласуваха "против" , 11 депутати се обявиха за присъстващи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Прилагането му остава открит въпрос, тъй като хиляди демонстранти (ученици, учители, родители), се  бяха събрали в центъра на Атина и се обявиха за предотвратяването му.

По време на парламентарния дебат, който го предшестваше, всички опозиционни партии се противопоставиха на законопроекта. Беше общоприето, че законопроектът излиза извън конституционната легитимност, тъй като напълно противоречи на разпоредбите на член 16 от Конституцията. Особено в параграфи 5 и 8, които постановяват, че висшето образование се извършва "изключително" от юридически лица с публично право, докато създаването на университетски факултети от частни лица е "забранено".

Кириакос Мицотакис постави своя печат върху приемането на законопроекта, който присъства и говори пред парламента. Премиерът подкрепи "играта с думи", която представлява конституционното тълкуване, което правителството предпочита, като каза, че законопроектът не продължава със "създаване" на университетски училища, а със създаване на чуждестранни университетски клонове.

В същото време Мицотакис атакува опозицията, обвинявайки я във възприятия, които са далеч от развитието на съвременния свят. Интересното е, че премиерът призна за нормално, че вече има частни инвестиции с цел висше образование, като каза, че ангажиментът за приемането на този законопроект е бил в предизборната програма на "Нова демокрация". Критиките към опозиционните партии бяха остри.

Левицата СИРИЗА осъди обслужването на конкретни финансови интереси, които оправдават прибързания характер на правителственото законодателство.

Въпреки че лявата партия  ПАСОК  е - както беше изяснено от нейния лидер - Никос Андрулакис, в полза на работата на недържавни, както и на университети с нестопанска цел, той подчерта, че законопроектът институционализира печалбата във висшето образование, като също така има предвид, че се обслужват интереси .

Комунистическата партия KKE ясно заяви, че се противопоставя на приватизацията на университетското образование, като подчерта, че целта на законодателството е да се установят такси за обучение и в държавните университети. Алексис Харицис от името на "Нова левица" говори за стратегически удар върху държавния университет като носител на социален прогрес и демократични ценности.

Трябва да се отбележи, че в контекста на дебата депутатите от лявата СИРИЗА,  комунистическата ККЕ и "Нова левица" осъдиха нападението на полицейските сили срещу митинга, свикан от студентските асоциации вчера.

Снимка: БГНЕС