В Гърция разбиха група за незаконен трафик на химически разтворители, внасяни от България

Количествата от едната група възлизат на 111 тона

08.03.2024 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова
В Гърция разбиха група за незаконен трафик на химически разтворители, внасяни от България

Служители на "Икономическа" полиция в Гърция смятат, че са разбили най-голямата мрежа за трафик на химически разтворители и фалшифицирани горива в Гърция. Това е първата незаконна верига, която не само внася в страната разтворители за фалшификация на горива, но и ги произвежда.

В същото време полицейски източници съобщават, че служителите са "уловили" разговори, в които изглежда, че групата е "тествала" химическите разтворители, произведени във фабриката Tanagra. Всъщност, е имало и оплаквания, че не са качествени: "Опитахме ги, този път не станаха добре".

От наблюдението на замесените стана ясно, че на 5 март 2024 г. групата е произвела 30 тона химически разтворители във фабриката и след това ги е транспортирала с камион до паркинг в Аспропиргос, където разтворителите са били прехвърлени на цистерна, която след това ги е  доставила до бензиностанция в центъра на Атина. Оттам започва зареждането на бензиностанцията с фалшиво гориво, като се намесва и полицията, която  ги арестува.

Паркингът в Аспропиргос е бил мишена на подпалвачи миналия юни. Тогава мъже с качулки бяха подпалили два големи камиона. Този паркинг е бил основната зона за незаконната дейност на. Там са попадали количествата разтворители и фалшифицирани горива, като са използвани и междинни станции (две складови зони в западна Атика - едната от които са достигали внесените от България разтворители).

Според гръцката полиция членовете на организацията са внасяли и произвеждали химически продукти за фалшифициране на горива, трафикирали фалшифицирано гориво и незаконно внасяли етилов алкохол за фалшифициране на напитки.

По случая са арестувани -20- членове на организацията, включително лидерът, а други 10 са установени и се издирват. Срещу тях е образувана преписка за престъпна организация, контрабанда на течни горива и етилов алкохол, пране на пари, приемане и разпореждане с облаги от престъпна дейност, както и за нарушаване на законите за оръжията, законите за конкуренцията и продуктите правила за регулиране на пазара.

По-конкретно, от щателното разследване и след подходящо използване на информацията и с използването на специални разузнавателни средства се установи формирането на структурирана и продължително действаща престъпна организация, чиито членове са участвали в системния внос на химически продукти от България, с  цел фалшифициране на горива и етилов алкохол, без плащане на данъци и мита. В същото време, възползвайки се от законната дейност на компания за дезинфекция, те управляват и нелегална фабрика за производство на химически разтворители, подходящи за фалшифициране на гориво, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

За целта лидерът на престъпната организация е създал 3 самостоятелни подгрупи, разполагащи с подходяща инфраструктура и техническо оборудване. От тях двама са участвали в канализиране на химически разтворители към бензиностанции, или чрез внос от България, или чрез управление на техен нелегален производствен завод, докато третият е бил в контрабанда на етилов алкохол до дестилерии, през които след това е бил канализиран към местните пазар за потребление.

Членовете на подгрупата са имали специфични роли, като например търсенето на химически разтворители, складови площи и камиони, съгласуването с членовете на престъпната организация на България относно времето и начина на въвеждане на химическите разтворители, както и последващото транспортиране и съхранение, намиране и поръчване на суровини за производство на химически разтворители, надзора на процеса на производство и транспорт на разтворителите и доставката и дистрибуцията на незаконно внесен етилов алкохол в предприятия за търговия с алкохолни напитки.

Те са използвали паркинг за камиони в Аспропиргос като основно място за дейността си, където се озоваха както количествата етилов алкохол, така и количествата химически разтворители и фалшифицирани горива. По-конкретно, две складови зони са били използвани в Западна Атика, където химическите разтворители от България първо са пристигнали и след това са се озовали в горния паркинг, където е станало фалшифицирането на горивото с неизвестен произход.

По същото време в трети район, независим от предишните два, се намираше седалище на фирма, която поради дейността си е набавяла  всички необходими химически материали за производството на нелегални химически разтворители, което веднага след това приключи нагоре в същата зона за паркиране, за да бъдат канализирани с цистерни за течно гориво на бензиностанции.

Количествата незаконни химически разтворители, трафикирани от първата подгрупа, възлизат на 111 тона, а от втората - 150 тона, докато митата и другите такси, от които държавата е лишена, както от конфискуваните, така и от трафикираните количества на химически разтворители, незаконни горива, етилов алкохол и други алкохолни напитки надхвърлят 1 200 000 евро.

Арестуваните, които са с образувани преписки, са отведени на ресорната прокуратура и са насочени към следовател.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Това е
преди 1 месец
Дело на Денков хихихимика!Развива дейност, човечеца! Сигнализирай за неуместен коментар