Politico: Френските войски се готвят за война в Европа

Oсновният урок от военните действия в Украйна е необходимостта да се избягват фронтални атаки

08.03.2024 | 13:34 Редактор: Тодор Петров
Politico: Френските войски се готвят за война в Европа

След десетилетия на обучение за участие в ограничени военни операции на африканския континент, френските военни започнаха подготовка за комбинирани бойни действия в Европа, като са взели предвид опита на Украйна в борбата срещу руската армия, отбелязва европейската редакция на изданието Politico.

"Френските войски се подготвят за конфликт с висока интензивност срещу враг, който може да им е равен по огнева мощ – голяма промяна за армия, която е прекарала предишните няколко десетилетия в кампании срещу бунтовници на места като Мали или Афганистан. Боевете в Украйна, които продължават вече три години, върнаха пълномащабната война на континента", казва полковник Аксел Денис, началник на центъра за бойна подготовка (CENTAC) в базата Мейли-льо-Камп в източната част на Франция.

"Светът разкри истинската си същност: нестабилен, опасен, където не всеки е твой приятел. Повишаваме т.нар. култура на тревожност, за да сме готови за кратък период от време. CENTAC е единственото място, където можете да видите как изглежда войната", добави той.

Според изданието условията по време на обучението на френските военни са максимално близки до ситуацията на реалното бойно поле, включително звуци, проблясъци на артилерийски взривове, обширно миниране на тренировъчни сигнални мини, с внезапно прекъсване на комуникационните линии.

Офицерите от тренировъчния център не назоваха името на потенциалния противник, но целта на ученията е подготовка за сблъсък със сили като тези на Русия. Според френските военни основният урок от военните действия в Украйна е необходимостта да се избягват фронтални атаки срещу противника, които водят до масивни загуби сред личния състав и не позволяват противникът да бъде изтласкан от позициите си, пише "Фокус".

"Не сме в същата ситуация като Украйна. Но ние сме част от коалицията и това ни налага задължения. Осъзнаването на надеждността на колективната отбрана, в частност, като част от НАТО, е изключително важно“, цитира изданието думите на френския офицер.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
До Аха тука са намесени големи пари и не им дреме за споразумения подписани преди незнам колко си години. целия цирк е зщото русия иска да се отърве от влиянието всемогъщия долар, това са се опитвали и в либия и в другидържави и е завършвало със смяна на режима и но с русия ще им е малко трудно да го повторят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Аха
преди 1 месец
Франция беше " гарант" на териториалната цялост на Украйна по Минските споразумения, както и Германия. Никой не си задава въпроса защо не воюват с Русия ( безНАТО), след като са се договорили, макар отговорът да е ясен- защото тези споразумения били подписани, не за да се изпълняват, а за да се готви Украйна за война с Русия. Чудя се как Франция и Германия гледат на Северноатлантическия пакт. И той ли е подписан, за да не се изпълнява? Питам, понеже някои наивни хора тук разчитат НАТО да ги пази Сигнализирай за неуместен коментар