Байдън: Европа е изложена на риск, ако САЩ се отдръпнат от Украйна

Американският президент отправи остри обвинения към Доналд Тръмп

08.03.2024 | 13:07 Редактор: Вяра Димова

Свободата и демокрацията са атакувани както вътре в САЩ, така и в чужбина, обяви американският президент Джо Байдън в годишната си реч пред Конгреса "За състоянието на съюза". По думите му Владимир Путин напредва, а Украйна може да се защити само с още военна помощ.

По време на речта си Байдън често говореше за съперника си от републиканците Доналд Тръмп, без да посочва името му и наричайки го "моя предшественик". Той го обвини, че се е преклонил пред руския президент Владимир Путин.

"Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, каза на Путин: "Правете каквото искате". И така се преклони пред руския лидер.  Това е скандално, опасно и недопустимо", каза Байдън.

Той има предвид изказването на Тръмп от началото на февруари, че би насърчил Русия срещу държави от НАТО, които не плащат за своята отбрана. Настоящият президент обеща траен ангажимент към Алианса и европейската сигурност. Ако САЩ се отдръпнат от Украйна, Европа е изложена на риск, категоричен е Байдън.

"Украйна ще спре Путин, ако я подкрепяме и ако ѝ доставим оръжията, от които се нуждае, за да се защитава. Това е всичко, за което ни моли Украйна", посочи той.

Байдън говори и за плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Той призова републиканците за надпартийна подкрепа и за предложенията на Белия дом за засилване на ограниченията и контрола върху нелегалната имиграция.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
333
преди 1 месец
Прав е Байдън наистина Европа е изложена на риск ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ, ако САЩ се отдръпнат и от Украйна, и отвсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар