Байдън атакува Тръмп: Кланя се на Русия и застрашава американската демокрация

Президентът на САЩ обвини опонента си в погребване на истината за щурма на Капитолия

08.03.2024 | 09:29 Редактор: Вяра Димова
Байдън атакува Тръмп: Кланя се на Русия и застрашава американската демокрация

Президентът на САЩ Джо Байдън критикува Доналд Тръмп в пламенна реч пред Конгреса, като обвини опонента си на изборите, че застрашава американската демокрация и се кланя на Русия, предава "Ройтерс".

В последната си годишна Реч за Състоянието на съюза преди президентските избори демократът Байдън обвини Тръмп, който ще бъде съперникът му от Републиканската партия на 5 ноември, в погребване на истината за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., в кланяне на руския президент Владимир Путин и в подкопаване на законопроект за затягане на ограниченията по границата на САЩ с Мексико.

68-минутната реч даде на Байдън, който има нисък рейтинг на одобрение, възможност да говори пряко на милиони американци за визията си за нов четиригодишен мандат и се противопостави Тръмп, чието име не беше споменато, но присъствието му се усещаше през цялата реч.

Байдън, който говори на съвместно заседание на Камарата на представителите и на Сената, започна изказването си с пряка критика към Тръмп заради изказванията му, приканващи Путин да нападне други страни членки на НАТО, ако не харчат повече за отбрана.

"Сега моят предшественик, бивш президент от Републиканската партия, казва на Путин, цитирам: "Прави, каквото искаш". Това е възмутително, опасно и неприемливо", смята Байдън. Той отправи послание и към Путин: "Няма да се оттеглим".

Президентът се противопостави на Тръмп за правата за аборт и икономиката и отправи язвителни забележки към конгресмените от Републиканската партия с импровизирана шега, която явно целеше да успокои притесненията за възрастта и остротата на ума му.

"Моят предшественик и някои от вас тук се стремят да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя", категоричен е Байдън.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
путинисти
преди 1 месец
И двамата кандидат-президенти се обвиняват взаимно, че са протежета на Путин! Сигнализирай за неуместен коментар