Добра новина за Украйна: Събрани са парите за 800 000 артилерийски снаряда

Боеприпасите могат да бъдат доставени за седмици

07.03.2024 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева
Добра новина за Украйна: Събрани са парите за 800 000 артилерийски снаряда

Съюзниците на Украйна почти са събрали всички средства за 800 000 артилерийски снаряда, които могат да й бъдат доставени в рамките на няколко седмици, съобщи агенция Bloomberg, на която се позовава украинската агенция УНИАН.

Точното време ще зависи от договорите и графиците за доставка. Чешката република ще действа като посредник между правителствата, желаещи да финансират закупуването на боеприпаси, които след това ще бъдат изпратени в Украйна. Чешкият президент Петр Павел каза на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, че страната му е определила 500 000 броя 155 мм патрона и 300 000 броя 122 мм патрона, които могат да бъдат доставени в рамките на седмици, ако парите бъдат отпуснати.

Германия, Латвия, Литва, Холандия, Дания, Канада и Франция подкрепят плана на Чехия за закупуване на боеприпаси извън Европейския съюз, а Полша изрази интерес. Отделно обсъждане на подробностите се очаква да се състои тази седмица с участието на министрите на отбраната и външните работи на ЕС, пише БГНЕС.

Германия реши да се присъедини към чешката инициатива, която предвижда закупуването на 800 000 боеприпаса за Украйна, заяви в Берлин представителят на германското правителство Щефен Хебестрей. Смята се, че Украйна се нуждае от поне 200 000 снаряда на месец, за да продължи битката. Среднодневното използване на снаряди от руските войски е от три до пет пъти повече от възможностите на украинските войски. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ама и ценности
преди 1 месец
Това, че ще бъдат убити още хиляди хора, " "добра новина " ли е, питам? Заглавието на статията напълно изобразява и изобличава същността на евроатлантическите " ценности", съгласно които убийството на човешки същества е " добра новина", стига да са от " нецивилизования " свят. А кой от кой свят е ,определят самообявилите се за богоизбрани USA и техните сателити и началници .Тази идеология на "цивилизования " свят е същата като на чистата арийска раса, деляща хората на висши и нисши. Сигнализирай за неуместен коментар