Великобритания ще предостави 10 000 дрона на Украйна

Ще бъдат похарчени £125 млн. за "най-съвременни безпилотни летателни апарати"

07.03.2024 | 20:44 Редактор: Деси Николова
Великобритания ще предостави 10 000 дрона на Украйна

Великобритания ще предостави на Украйна над 10 000 безпилотни летателни апарата, за да подпомогне борбата ѝ срещу руската инвазия, съобщи правителството, докато министърът на отбраната Грант Шапс посети Киев.

Министерството на отбраната заяви, че ще похарчи още 125 млн. паунда за "най-съвременни безпилотни летателни апарати", с което общият пакет от безпилотни летателни апарати за Украйна ще достигне 325 млн. паунда.

С тези пари ще бъдат доставени над 10 000 дрона за въоръжените сили на Украйна през годината, се казва в изявлението, предаде АФП.

Повечето от тях ще бъдат безпилотни летателни апарати за наблюдение, както и еднопосочни атакуващи дронове и морски дронове.

"Увеличавам ангажимента ни за въоръжаване на Украйна с авангардни нови безпилотни летателни апарати, идващи директно от водещите в света отбранителни индустрии на Обединеното кралство", заяви Шапс, който по време на третото си посещение в Украйна се срещна с украинския си колега Рустем Умеров и президента Володимир Зеленски.

Великобритания твърди, че е отделила повече от 7 млрд. паунда за военна подкрепа на Украйна, откакто Русия нахлу в съседката ѝ през февруари 2022 г. Тя също така е обучила десетки хиляди украински военнослужещи.

Тя беше първата страна, която предостави оръжия с по-дълъг обсег на действие на украинската армия, като през май миналата година обяви, че ще изпрати ракети Storm Shadow с въздушно базиране, информира БГНЕС.

Министерството на отбраната заяви, че украинските войски са използвали различни видове безпилотни летателни апарати в конфликта, "унищожавайки и повреждайки хиляди единици руско оборудване и превозни средства".

Снимка: БГНЕС