Очаква се инфлацията да спадне, но икономиката остава слаба

ЕЦБ реши да запази основните си лихвени проценти

07.03.2024 | 18:11 Редактор: Беатрис Младжова
Очаква се инфлацията да спадне, но икономиката остава слаба

Очаква се инфлацията да продължи низходящата си тенденция през следващите месеци. Информацията идва от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Днес водената от Лагард институция реши да запази основните си лихвени проценти без промяна за четвърти пореден път.

В най-новите икономически очаквания на ЕЦБ, публикувани днес, е залегнала по-ниска оценка за инфлацията тази година, което отразява основно ефектите от спада при цените на енергията.

Говорейки на пресконференция във Франкфурт, Лагард каза, че "очакванията за инфлацията в дългосрочен план са като цяло са стабилни - за ниво около 2 на сто".

"Търсенето на работна ръка се забавя, има признаци, че растежът на заплатите започва да се забавя", и това може да се разглежда като положително развитие в контекста на отслабващата инфлация, обясни тя и добави: "Очаква се инфлацията да запази низходящата си посока и през идните месеци".

Според Лагард ценовият натиск, произтичащ от вътрешния пазар, остава повишен. Вътрешната инфлация не спада. Тя се дължи основно на сектора на услугите, а той е много чувствителен към промяната на възнагражденията, предаде БТА.

"Икономиката остава слаба", алармира тя, въпреки че има "проучвания, които сочат към постепенно възстановяване през настоящата година".

Снимка: БГНЕС