НСИ отчете забавяне на инфлацията и посочи кои стоки и услуги поскъпнаха най-много

Годишната за януари е 3,8%

15.02.2024 | 18:48 Редактор: Елеонора Танева
НСИ отчете забавяне на инфлацията и посочи кои стоки и услуги поскъпнаха най-много

Инфлацията в България през януари продължава да се забавя на годишна база, показват данните на Националния статистически институт.

По предварителните данни на НСИ годишната инфлация за януари в сравнение със същия месец през миналата година е 3,8%, като така достига нивата от лятото на 2021 година. Увеличение, макар и малко, има при месечната инфлация, която за януари е 0,5 процента. А причина за това е поскъпването на студената вода в цялата страна. 

Стойностите през последната година ясно показват тенденцията за намаляване на инфлацията. През януари миналата година годишната инфлация приближава 17%, a през първата половина на 2023 стойностите намаляват почти двойно. 

Данните показват, че най-голямо е поскъпването в цените на жилищата, електроенергията, сметките за вода, газ и горива с увеличение от 2,2%. 

След тях са хранителните стоки и безалкохолни напитки. В този сектор най-сериозно е увеличението при зеленчуците и рибата, а по-евтини са станали олиото, млякото и хлябът. Намаление има и при цените на дрехи и обувки - с над 3 на сто и при транспорта с близо 2%.