"Ядрената енергия е зелен атрибут": Китай е първа в света по строене на АЕЦ

Държавата може да надмине и капацитета на САЩ

06.03.2024 | 09:36 Редактор: Беатрис Младжова

Китай може да се стреми да одобрява до 10 нови ядрени реактора годишно, за да ускори бързото си разширяване на капацитета. Три или четири нови реактора ще бъдат добавени към националния флот тази година, за да се увеличи капацитетът на Китай до около 60,8 гигавата, смята Лу Тиежон, председател на China National Nuclear Corp. 

"Нашата страна има способността и задължението да бъде първата в света, която признава, че ядрената енергия е зелен атрибут", каза Лу в интервю за China Business News. "Възможно е да одобряваме 6 до 8 или дори 10 единици всяка година и това е много вероятно", добави той.

Ядрената енергия се налага, за да се отговори на амбициите за енергийна сигурност и тъй като ниските строителни разходи помагат да се направи икономиката на разработването на нови реактори по-привлекателна, според доклада.

Китай трябва да се стреми да увеличи ядрения капацитет до около 400 гигавата до 2060 г., което ще повиши дела на технологията в производството на електроенергия до 18%, каза Лу в интервюто.

Разработчиците също така имат нарастващи възможности за износ на технологии като ядрената енергетика навлиза на нови пазари, включително Аржентина, Казахстан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС