Зеленски: Срам за САЩ и Европа, ако не ни помогнат и загубят от руските изтребители

Украйна чака доставки, които са жизнено необходими, заяви президентът на страната

04.03.2024 | 08:21 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Срам за САЩ и Европа, ако не ни помогнат и загубят от руските изтребители

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да проявят политическа воля и да осигурят на Киев необходимите военни доставки, в противен случай светът ще се изправи пред "една от най-срамните страници в историята", предаде Ройтерс, като цитира вечерното видеообръщение на украинския държавен глава.

Зеленски отправи призива си в момент, когато пакетът от мерки на САЩ за предоставяне на военна и друга помощ остава блокиран поради разногласия в Конгреса.

Миналият месец бяха навършени 2 години от началото на войната. Руските сили постигнаха известни успехи по протежение на 1000-километровия фронт, въпреки че линиите на бойните действия не са се променили почти никак през последните месеци.

Зеленски заяви, че светът трябва да "реагира твърдо", за да гарантира, че войната ще се превърне в "безнадеждно" начинание за лидера на Кремъл Владимир Путин, който иска само "война и смърт".

"Те трябва да бъдат накарани да усетят максимално, че има сила, която унищожава тези, които унищожават живота. Ние можем да гарантираме това. Всеки от нашите партньори знае какво е необходимо. Основното нещо е политическата воля, за да се осъществи това, да се осигури нивото на доставки, което ще помогне", каза Зеленски.

"Ако това не се случи, ще се превърне в една от най-срамните страници на историята, ако Америка или Европа загубят от иранските "шахеди" (дронове) или руските изтребители", предупреди Зеленски.

Според него Украйна чака доставки, които са жизнено необходими.

Зеленски призовава все по-настоятелно Конгреса на САЩ да одобри помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е подложена на натиск да приеме пакета за национална сигурност на стойност 95 млрд. долара, който увеличава помощта за Украйна и Израел, както и за Индийско-Тихоокеанския регион. Той беше приет от Сената със 70-29 гласа миналия месец, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън възпрепятства внасянето на законопроекта за помощта за гласуване в Камарата, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Пак проси тоз *** а каквото получава го продава Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Анонимен Антинацист
преди 2 месеца
И ДА ТИ ПОМОГНАТ ПАК НЯМА ДА ВИ СПАСЯТ ФАШИСТИ!!! ВСИЧКИ НАЦИСТИ ЩЕ БЪДИТЕ ЗАЛИЧЕНИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар