Модифицирани дронове на Украйна заплашват руски територии

Русия също продължава активно да използва бойната авиация

03.03.2024 | 09:14 Редактор: Деси Николова
Модифицирани дронове на Украйна заплашват руски територии

Украйна модифицира своята разработка морски дронове Sea Baby и те вече са способни да изминат 950 км, което разширява обсега им към цели и на руска територия. За първи път тези дронове бяха използвани през октомври 2022 година и макар че показаха добри резултати и помогнаха за отварянето на търговски коридор през Черно море, украинските военни видяха някои слабости.

Сега Sea Baby са по-ефективни и смъртоносни, разказват от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пред Business Insider. Увеличено е теглото на бойната глава (850 кг), както и е подобрена маневреността им и способността да се придвижват при вълнение.

Производството на морските дронове е базирано в Украйна, но местата непрекъснато се променят. От съображения за сигурност се използват няколко различни площадки за производството, както и за изпитанието на дроновете. Новите дронове вече са преминали техническите тестове и предстои да бъдат изпитани и в реални условия, коментират от СБУ.

По данни на британското военно разузнаване в двете седмици след превземанeто на Авдиевка руската армия е напреднала 6 км навътре в територията на Украйна. Това не е много, но спрямо други региони и загубени позиции, напредъкът е необичайно бърз. Една от причините е липсата на боеприпаси, но от друга страна и руснаците се изправят пред много слаба отбранителна линия, пише The New York Times.

Още в първите дни след падането на Авдиевка украински военни кореспонденти съобщиха, че отбранителната линия е "разочароваща", а малко по-късно украинците се изтеглиха от няколко населени места в околностите на града. Става въпрос за тип "вилни зони" с по няколко постройки, но движението е видимо. Руснаците изпратиха и допълнителни военни части, което е доказателство, че щурмът ще продължи.

Геолокализирани кадри от последните дни показаха, че руските сили напредват в градовете Орливки и Тоненке. Руски военни кореспонденти си противоречат относно информацията за напредък около Степове (северозапад от Авдиевка), Новобахмутивка и Невелске (югозапад от Авдиевка), но няма видимо потвърждение за успехи в тези зони, пише Институтът за изучаване на войната. Главнокомадващият украинската армия ген. Олександър Сирский съобщи, че след две години украинските части в района са извършили пълна ротация.

Русия продължава активно да използва бойната авиация след успеха, който донесоха авиационните бомби в Авдиевка. Заради липсата на разузнавателни данни от А-50 руските пилоти рискуват, приближавайки се по-близо до фронтовата линия. Това обяснява и увеличения брой самолети, свалени от украинците през последните дни- от 17 февруари до 2 март са свалени общо 14 самолета Су-34 и Су-35, както и разузнавач А-50.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС