Украински шофьори дават подкупи за преминаване през границата с Полша

Те минават без опашка

02.03.2024 | 12:42 Редактор: Искра Ангелова
Украински шофьори дават подкупи за преминаване през границата с Полша

Някои украински шофьори дават подкупи, за да не чакат на опашка по границата с Полша. Това обвинение отправиха техни сънародници, които продължават да стоят на километрични опашки на границата между Полша и Украйна, предаде украинското издание "Страна".

"1000 злоти (около $250) от една кола и те минават без опашка. Първият случай беше регистриран снощи, когато няколко десетки камиона пресякоха границата. Днес друг колега се опита да прескочи опашката, всички са с регистрационни номера на Лвов", цитира "Страна" недоволните шофьори.

Заради блокадата на границата разходите за доставка на стоки до Украйна рязко се увеличиха - транспортирането на 22 тона от Гданск до Киев например поскъпна от 1500 евро на 4000. От ноември 2023 г. полските превозвачи и фермери периодично провеждат протести, блокирайки контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна, информира БГНЕС.

Поредната стачка на полските земеделски производители срещу вноса на украински селскостопански продукти е обявена в цялата страна от 9 февруари до 10 март.

Снимка: БГНЕС