Белгийските фермери в нов сблъсък с полицията и вандалски прояви

Недоволството продължава, въпреки че институциите показаха готовност за диалог

27.02.2024 | 14:15 Редактор: Деси Николова

Протестиращите фермери в Брюксел и днес демонстрират. Протестът продължава въпреки обещанията от европейските институции, че ще се съобразят с исканията им. За втори път в рамките на месец в центъра на белгийската столица се стигна до сблъсъци с полицията и вандалски прояви.

Недоволството продължава, въпреки че евроинституциите показаха готовност за диалог. Еврокомисията направи и отстъпки, някои свързани с използването на пестициди и задължението да се отделя земя, която да не подлежи на обработка. 

Фермерите, обаче настояват за още промени в общата селскостопанска политика. Но никой не може да им гарантира, че такива промени ще се реализират преди изборите за Европейски парламент през юни. 

"Държат ни настрани и сме в неведение какво решават. Не ни чуват. Все така ни казват - "добре – ще говорим за това, ще говорим", но седмица след седмица не правят нищо и както обикновено аграрните министри се събират, за да си говорят и затова и ние сме тук", споделя фермерът Марике.

Българската позиция, изразена на заседанието на министрите е, че Европейската комисия трябва да направи цялостна оценка на Зелената сделка и въздействието ѝ върху селското стопанство. Страната ни приветства предложените мерки за намаляване на административната тежест за стопаните, но счита, че те могат и да са по-амбициозни.

А вчера отново се надигнаха и испанските фермери, които блокираха с трактори един от най-големите булеварди в Мадрид - "Пасео де ла Кастелана". Към основните си искания те добавят и условие големите вериги от супермаркети да плащат "справедливи цени" за продукцията им. Не спират протестите на земеделците и в Полша и Гърция.

Снимка: БГНЕС