С песни на Синатра изпратиха Алексей Навални и със скандирания: "Не на Путин"

На погребението присъства майката на руския опозиционер

01.03.2024 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Километрична опашка се изви в Москва за погребението на Алексей Навални. Ковчегът на най-яростния критик на Кремъл беше спуснат в земята под звуците на песните "My Way" на Франк Синатра и водещата тема от "Терминатор 2" - любимият му филм.

"Навални", "Не на войната", "Русия ще бъде свободна", "Не на Путин" крещяха хиляди хора, които изпратиха опозиционера във вечния му път. В очите им – сълзи от скръб, но и сълзи от надежда. Надежда, че свободата, за която Навални се бореше, ще дойде.

Тълпи от хора се бяха струпали около църквата в московския кв. "Марино". Нямаше как малкият храм да побере хилядите хора. Процесията изпрати Навални и до Борисовското гробище, където бе положен ковчегът му. 

"Алексей искаше да сме свободни. Но си отиде. Сега Юлия трябва да продължи. Аз на това се надявам. Но съм благодарна, че той беше жив. И не ме е страх. Алексей ни казваше не се бойте и аз не се боя", каза една жените, дошли на поклонението.

То се излъчи на живо от водещите световни медии и от специален канал в Youtube, създаден от екипа на Навални. На този фон – в руските медии не отразиха събитието. Парламентът обяви, че няма позволение за мащабното събитие. И въпреки предупрежденията за провокации, засиленото полицейско присъствие и новите камери за видеонаблюдение, страх у хората нямаше. 

Майката на Алексей - Людмила Навалная, го изпрати в последния му път. Съпругата му Юлия се сбогува с него със специален видеоклип. Тя обеща, че ще продължи делото на съпруга си. Така въпросите защо не беше днес в Москва отпадат.

Братът на Алексей - Олег Навални, се намира в Кипър. Той също е в списъка с издирваните от Москва. В социалните мрежи той написа: "Спи спокойно, братко, не се притеснявай от нищо".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
До големия Прас
преди 1 месец
Стискай палци, на теб някой да ти дойде на погребението. Освен тия дето искат с очите си да се уверят, че си в земята. Сигнализирай за неуместен коментар