Погребаха Навални в Борисовското гробище, изпратиха го с молитви и цветя

По пътя към вечния му покой полетяха цветя, а дошлите скандираха "Теб не те беше страх, и нас не ни е страх"

01.03.2024 | 15:57 Редактор: Вяра Димова

Светът гледа към Москва. В 14 часа местно време започна поклонението пред тленните останки на опозиционера Алексей Навални. Погребението беше предавано на живо от десетки световни медии. Километричната опашка от хора се изви по улицата край църквата на Света Богородица "Утоли моята печал" в кв. "Марино".

Дошлите скандираха: "Теб не те беше страх, и нас не ни е страх!" След това процесията с ковчега и тленните му останки се отправи към Борисовското гробище, където бeше положено тялото на Навални. 

Малцина от хилядите хора, стекли се в югоизточната част на Москва, обаче успяха да го видят за последен път, тъй като опелото с отворения му ковчег продължи около 40 минути. Въпреки страховете от провокации, засиленото полицейско присъствие и новите камери за видеонаблюдение в района, роднини, близки и хиляди поддръжници на Алексей Навални изпълниха пространството, за да се сбогуват с опозиционния лидер. Предимно млади хора, с цветя в ръка, скандираха името на опозиционера.

По пътя към вечния му покой, към Навални полетяха цветя. Руските медии не отразяват събитието. Руският парламент дори обяви, че няма позволение за мащабното събитие.

Критикът на Кремъл почина на 16 февруари в сибирската наказателна колония в град Харп. Осем дни майка му Людмила Навалная чакаше да получи тялото на сина си. Според официалните документи причината за смъртта му е сърдечен арест.

Снимка: БГНЕС