Селата в Западна Украйна опустяха: "Не останаха мъже или се връщат глухи или сакати"

Властите вече събират хора за войната направо от работното им място или от улицата

01.03.2024 | 21:36 Редактор: Вяра Димова
Селата в Западна Украйна опустяха:

От месеци в Украйна спорят за готвения нов закон за мобилизацията. На фронта няма достатъчно войници. След две години война много от частите са изтощени от битки и се нуждаят от нови попълнения. Докато в някои от големите украински градове животът тече почти нормално, в провинциалните райони картината е коренно различна, пише ARD в свой репортаж от Западна Украйна.

"Синът на съседа беше на фронта, сега е почти инвалид, а е само на 30 години. Вените на краката му са станали дебели колкото пръстите му. Друг мой съсед се върна от фронта, но постоянно е в болница", казва един мъж.

Самият той също се е сражавал - в Донбас. С него е бил и друг съсед - "а сега е напълно глух. Но слуховото апаратче трябва сам да си го плати", споделя още мъжът в репортажа. Името си той не желае да каже. Тъй като говори руски се опасява, че всички в украинското село ще го разпознаят лесно.

"Казват ни, че имаме почти 120 000 добре обучени бойци. Не разбирам защо всички тези полицаи, които се мотаят наоколо безцелно, не бъдат мобилизирани. Аз съм пенсионер и мога доброволно да патрулирам по улиците, за да пазя реда. Няма да има никакъв проблем", добавя той пред ARD.

"Трима от синовете ми са на фронта – вече от две години, а единият служи дори още от 2014-та. Имам общо седем синове, от които трима се сражават, а други двама получиха призовки. Единият вчера се яви пред комисията", призна украинка, която също иска да остане анонимнау пише DW.

Властите не оповестяват данни за броя на ранените, убитите или призованите под знамената. Но много хора в Украйна са убедени, че мобилизират основно мъже от селските райони. Това е забелязал и адвокатът от Лвов Йевхен Филипец. "Не мога да кажа защо това е така, но е факт, че взимат хора от селата. Казвали са ми, че в края на лятото не е имало кой да събира картофите. Не останаха мъже".

Критични гласове твърдят, че и след две години на война украинското ръководство не е намерило справедлив начин за организиране на наборната служба. Опитът на неправителствените организации и наборниците показва, че който има пари, контакти и влияние е по-вероятно да избегне наборната служба, пише германското издание.

Много хора в Украйна не са адресно регистрирани и никой не знае къде всъщност живеят. Властите фактически нямат точна представа къде се намират хората, които са годни за военна служба. Затова се налага да събират хората направо от работното им място или от улицата, уточнява адвокатът Филипец.

Снимка: БГНЕС