Войната промени трудовия пазар в Украйна, жени поемат мъжките професии

По този начин компаниите запълват липсата на работна ръка

28.01.2024 | 10:13 Редактор: Вяра Димова
Войната промени трудовия пазар в Украйна, жени поемат мъжките професии

Продължаващата почти две години война повлия сериозно на пазара на труда в Украйна - кадри липсват и заради принудителната миграция на милиони украинци, и заради мобилизацията. Търсейки начини да се справят с недостига на работници, някои компании все по-често ангажират жени, които да поемат специалностите, практикувани до момента основно от мъже.

Държавната служба по заетостта на Украйна отчита, че жените все по-често намират работа в "мъжки" професии - като операторки на помпени станции, кранистки, монтажистки, товарачки, шофьорки. 

"Преструктурирахме някои производствени процеси, за да облекчим работата на жените и виждаме, че те я приемат с желание", казва директорът по човешките ресурси в голяма верига бензиностанции в Украйна Евгения Кузминская. Традиционно работата в бензиностанциите се е извършвала основно от мъже.

В същото време Кузминская подчертава, че има някои длъжности, за които все още не е възможно да се наемат жени. Например - всички шофьори, които работят с взривоопасни товари, са мъже. Това се дължи на факта, че жените нямат съответната квалификация и необходимата категория шофьорска книжка.

След избухването на войната през 2022 година и един от най-големите аграрно-промишлени холдинги в страната - "Кернел", започва да предпочита жени за определени позиции. Ръководителят на кадровата политика на "Кернел" Наталия Теряхина разказва пред DW, че и преди 2022 година компанията активно е набирала жени за длъжности, които са свързани с тежко физическо натоварване, но обичайно за тях е имало много повече кандидати мъже.

След февруари 2022 фирмата е започнала да наема по-активно именно жени - включително, за да намали риска от загуба на служители, обяснява Теряхина.

Основният проблем на условното разделение на женски и мъжки професии се крие не толкова в невъзможността да се върши тази или онази работа, а в половите стереотипи за мъжете и жените, казва Наталия Теряхина. Този проблем започва още при избора на образование или професия. А впоследствие именно липсата на специализирано образование се превръща в основна пречка за трудовата реализация на жените, ако става дума за "мъжки" професии, казва кадровичката.

В същото време Държавната служба по заетостта отбелязва, че от втората половина на 2023 година насам расте броят на жените, които избират традиционно "мъжки" професии за обучение. Системата на службите по заетостта включва центрове за професионално обучение, в които миналата година нова квалификация са придобили 25 200 жени. Сред тях има такива, които са се обучавали за оператори на котли, шофьори на трамваи и тролейбуси, оператори на дървообработващи машини и електрозаварчици.

Снимка: архив, БГНЕС