Недостигът на работници в Русия: Вдигането на заплатите рискува да оголи армията

Икономиката на страната се нуждае от 2,3 млн. души

24.01.2024 | 22:53 Редактор: Вяра Димова
Недостигът на работници в Русия: Вдигането на заплатите рискува да оголи армията

Руската война в Украйна подклажда остър дефицит на работна ръка, който засяга бизнеси от металургични рафинерии до лъскави московски ресторанти. Това подпалва надпревара за увеличаване на заплати, която застрашава способността на Кремъл да подновява военните си сили.

Конкуренцията за служители тласна заплатите нагоре с двоен в проценти темп и направи някога относително привлекателната военна служба по-малко желана опция – и това въпреки 10,5% ръст на месечното възнаграждение за участие в конфликта през миналата година.

Специалисти като инженери, механици, оператори на машини, заварчици, шофьори и куриери вече могат да си намерят работа със заплати, сравними или по-високи с тези в армията, след като възнагражденията за такъв тип дейност нараснаха с между 8% и 20% миналата година, показват данни на местната услуга за наем на кадри Superjob, видени от Bloomberg.

За известен период след обявяването на мобилизация през 2022 г. компаниите загубиха служители за сметка на армията и военни заводи, където се предлагаха по-високи възнаграждения, отколкото и в най-щедрите цивилни обекти. Но след това заплатите в частния сектор започнаха да растат в отговор и много компании си върнаха конкурентоспособността.

Сега налице е съперничество между отделните цивилни сектори. Индустриалните обекти се нуждаят от работници, като свободните места за куриери и охранители предлагат заплати като тези в заводите, но с далеч по-малко отговорности, коментира високопоставен мениджър в една от най-големите металургични компании, пожелал анонимност. Резултатът е, че настоящият недостиг на работна сила е невиждан досега, каза още той.

Руската икономика се нуждае от рекордните 2,3 млн. души, показват данни на Федералната статистическа служба на страната, публикувани в края на декември. В същото време руската безработица е спаднала до историческо дъно от 2,9%.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС